Problem z instalacją Zarafa_0.3.3_arm.spk

Discussion in 'Zarafa' started by PabloD, Feb 27, 2014.

Loading...
  1. PabloD
    Offline

    PabloD Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    13
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam,

    Na DS 114 przy próbie ręcznej instalacji wyskakuje mi komunikat "Ten pakiet nie jest obsługiwany na platformie DiskStation."
    Jest to wersja arm (bez podania konkretnego modelu procesora).
    Wie ktoś może co zrobić aby serwer łyknął tę paczkę?
     
  2. mentor
    Offline

    mentor Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    61
    Local Time:
    10:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Może pobierz z synology-forum.de wersję 0.4.2 dla swojego procesora nie powinno być problemów z instalacją.
     
  3. PabloD
    Offline

    PabloD Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    13
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dzięki, spróbuję

    EDIT
    Udało się, lecz zawsze jest jakieś ALE...
    Pocztę da się wysłać ale nic nie przychodzi (Webapp). Fizycznie wiadomości pojawiają się na dysku ale nie są widziane przez Zarafę. Na próbę ją wyłączyłem, uruchomiłem w MailSerwerze IMAP i odpaliłem MailStation. Tutaj wszystko jest widoczne i działające.
    Jakieś pomysły jak to ruszyć? Zarafa ma tę zaletę, że może działać z Z-push i dlatego warto by powalczyć.
     
  4. PabloD
    Offline

    PabloD Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    13
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Zna może ktoś rozwiazanie?
    Przez forum przewijają się osoby, które (jak wynika z wypowiedzi) korzystają z Zarafy.
    Czy powodem może być to, że pobrana z niemieckiego forum wersja dla Armady 370 jest w fazie eksperymentalnej, czy też procedura instalacji podana na http://www.zarafa.com/wiki/index.php/Za ... nology_NAS nie jest pełna/aktualna (pod kątem tego procesora)?
     
  5. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Problemem jest tylko konfiguracja.
    Zarafa z paczki działa tylko na serwerach zewnętrznych.
    Jak ma działać jako serwerze poczty synology to trzeba skonfigurować postfix.
    Jest gdzieś moje howto na forum.

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  6. PabloD
    Offline

    PabloD Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    13
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Tak przypuszczam, że to kwestia konfiguracji.
    Poczta bez problemu wychodzi z Zarafy, a przychodząca zatrzymuje sie w MailServerze - widać ją w logach poczty. To właśnie MailServer (Postfix) nie może się dogadać z Zarafą.

    Zgodnie ze wskazówkami wyedytowałem master.template (choć przed odznaczeniem wyglądało to u mnie trochę inaczej; wciśnięte tam są jeszcze dwie linijki z Wiki Zarafy):

    Code (Text):
    1.  
    2. smtp      inet  n       -       -       -       -       smtpd
    3. submission inet n       -       n       -       -       smtpd
    4.   -o syslog_name=postfix/submission
    5.   -o smtpd_tls_security_level=encrypt
    6.   -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
    7.   -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
    8. smtps     inet  n       -       n       -       -       smtpd
    9.   -o syslog_name=postfix/smtps
    10.   -o smtpd_tls_wrappermode=yes
    11.   -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
    12.   -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
    13.  
    Niestety nadal bez rezultatów...
    Dziękując z góry za uprzejmość proszę o dalsze wskazówki
     
  7. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  8. PabloD
    Offline

    PabloD Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    13
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Działa

    Bardzo dziękuję unr3al2 za pomoc.
    W Konfiguracja Zarafy pod LDAP wkradł się tylko mały błąd, który poczatkującego (jak ja) może zmylić...
    W sekcji poniżej zamiast "[u ]admin[/u]" powinno być tylko "admin" - wynika to chyba z chęci podkreślenia tego w kodzie lecz w cytowaniu wyszło tak dziwnie
    Code (Text):
    1.  
    2. # local admin users who can connect to any store (use this for the zarafa-dagent)
    3. # field is SPACE separated
    4. # eg: local_admin_users = root vmail
    5. local_admin_users       = root [u]admin[/u]
    6.  
     
  9. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Widziałem to ale nigdy nie chciało mi się poprawiać :)
    Już zmieniłem.

    Pamiętaj, że zmiana wersji mail serwera może spowodować zmianę plików, które zmodyfikowałeś.