Udzielamy pomocy Migracja RAID1 -> RAID5 DS415 PLAY

Discussion in 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' started by synalek, Sep 30, 2017.

Loading...
  1. synalek
    Offline

    synalek Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Sep 8, 2013
    Messages:
    24
    Local Time:
    10:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam,

    niedawno, bez większych problemów przesiadłem się z DS213J na DS415Play. Kolejnym etapem miała być migracja z RAID 1 do RAID5.
    Niestety tutaj zaczeły sie schody. Obecnie mam RAID1 na 2 x HDD 2TB. Po włożeniu trzeciego dysku HDD 2TB i próbie zmiany macierzy na RAID 5
    wyskakuje komunikat: "Operacja sie nie powodła ponieważ wystąpiły błędy w systemie plików". Nowy dysk ma status zainicjowany. Na wszelki wypadek
    dodam, że obecnie mam dyski zapełnione w 95%
    Ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać ? A może robię coś źle ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
     
  2. Ignatius
    Offline

    Ignatius Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 6, 2016
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Nie jestem żadnym ekspertem, ale zapytam - Czy po dodaniu trzeciego dysku było włączone sprawdzanie parzystości?
    I drugie pytanie - czy w logach sprawdzania dysków nie ma przypadkiem błędów?
     
  3. synalek
    Offline

    synalek Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Sep 8, 2013
    Messages:
    24
    Local Time:
    10:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Logi są czyste, co do parzystości to nie miałem zielonego pojęcia, że można to gdzieś ustawić. Gdzie konkretnie mogę to sprawdzić ?
     
  4. Ignatius
    Offline

    Ignatius Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 6, 2016
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
  5. synalek
    Offline

    synalek Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Sep 8, 2013
    Messages:
    24
    Local Time:
    10:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    dla zainteresowanych, mój problem oparł sie w końcu o support Synology. Jednak pomimo szczerych chęci nie udało im się mi pomóc i problem musiałem rozwiązać po swojemu. Trzeci, nowy dysk zainstalowałem jako osobny dysk SHR volume 2, na którym zrobiłem backup wszystkiego co sie tylko dało. Następnie usunąłem volume 1 i dołączyłem oba dyski do istniejacego volume 2. Troche to wszystko trwało, same sprawdzenie parzystości trwało właśnie około 1 dnia. Koniec końców wszystko ruszyło zgodnie z planem :)