Udzielamy pomocy Jak sprawdzić czy dysk w NAS jest fizycznie uszkodzony, czy wystarczy format?

Discussion in 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' started by RicoSky2, May 10, 2018.

Loading...
  1. RicoSky2
    Offline

    RicoSky2 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 15, 2016
    Messages:
    4
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W moim Synology DS216j mam zainstalowany 1 dysk WD30EFRX-68EUZN0. Kilka dni temu aplikacja DSM zameldowała "Wolumen 1 (uszkodzony)". Przestały też działać wszelkie pakiety Synology zainstalowane na DS (np. Cloud Sync, Download Station itp.). Próba ich "Reperuj" daje zwrotny komunikat "W systemie brak wolumenu... kliknij... aby utwórzyć nowy wolumen".

    Co ciekawe pakiet File Station działa i mam dostęp do wszystkich plików znajdujących się na tym dysku twardym.

    W zarządzaniu przechowywaniem w DS mam:
    Status: uszkodzony
    Status SMART: Normalny

    Szybki test SAMRT nie wykazał błędów.

    Pierwotnie planowałem zrobić wymianę gwarancyjną dysku w WD, ale może to jest zupełnie niepotrzebne? Może wystarczy wyczyszczenie tego dysku (jak?) i założenie nowego wolumenu? A może wystarczy wręcz zrobić jakąś magiczną naprawę i całość wróci do normy bez konieczności odtwarzania całości i ponownego wgrywania wszystkich danych?

    Z góry dziękuję za pomoc - ma świadomość, że dla większości z Was moje pytania moją się wydać trywialne, ale moja wiedza w tym obszarze jest dość ograniczona.

    Pozdrawiam!
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    2,044
    Location:
    Żyrardów
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zapraszam na oficjalne forum Sylonogy.

    Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
     
  3. RicoSky2
    Offline

    RicoSky2 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 15, 2016
    Messages:
    4
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ups! A czy "ProNAS - Forum serwerów plików Synology" nie jest forum Synology?
     
  4. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    2,044
    Location:
    Żyrardów
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W nazwie można dać wszystko. Ale oficjalne to ono nie jest.
     
  5. RicoSky2
    Offline

    RicoSky2 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 15, 2016
    Messages:
    4
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE