Gdzie pobrać/kupić?

Discussion in 'Zarafa' started by okmiwww, Apr 17, 2014.

Loading...
  1. okmiwww
    Offline

    okmiwww Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    31
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Witajcie, od jakiegoś czasu pracuję na: laptop (Win7), laptop (Mac), Tablet (android) i komórka (android).
    Z przeglądarką nie ma problemów, pełna synchronizacja...
    Problem pojawia się przy poczcie email, kontaktach i kalendarzu jak to synchronizować między tymi urządzeniami? Może znacie jakiegoś klienta, który to potrafi i jest darmowy.
    Ja jednak pomyślałem, że skoro mam synology to może tutaj uda się coś zdziałać i znalazłem Zarafa, jednak szukając w czeluściach internetu za wiele się nie dowiedziałem - kiepska znajomość angielskiego.
    Jednak z tego co znalazłem wydaje mi się, że to może spełnić moje oczekiwania? czy się mylę?
    Tutaj pojawia się pytania:
    - ile kosztuje zarafa
    - gdzie pobrać/kupić?
    - co powinienem o tym wiedzieć?

    ps.
    a może w inny sposób za pomocą synlogy można osiągnąć efekt, który jest mi potrzebny?

    Z góry dziękuję za informacje.
     
  2. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    558
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Odpowiadając na twoje pytania - Zarafa jest darmowa, pobrać możesz w repozytorium Centrum Pakietów DSM, powinieneś wiedzieć że dla twoich potrzeb to duża przesada i zżera sporo zasobów, a masz DS110j który za mocny nie jest.

    To co masz na myśli możesz spokojnie osiągnąć używając usług sieciowych od jakiegoś dostawcy choćby Google, używają standardów typu CalDAV i CardDAV, tak jak i Apple w OSX.
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    542
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zarafa z tego co kiedyś czytałem darmowa jest chyba dla ileś userów... Jakoś tak.
     
  4. okmiwww
    Offline

    okmiwww Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    31
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    ok. znalazłem jeszcze coś takiego jak Zimbra, ale nie znalazłem nigdzie informacji czy komuś udało się to zainstalować na Synology.
    Na obrazkach system wygląda bardzo fajnie. Zarafa, czy Zimbra w najprostszej wersji wydaje się być idealnym rozwiązaniem, bez dodatkowego oprogramowania tylko przeglądarka i nic więcej nie będzie potrzebne. jednak czy tak będzie zobaczymy, wieczorem zabiorę się za przetestowanie wszystkich pomysłów jakie znalazłem.
    Ostatecznie w praktyce wyjdzie co najlepiej będzie mi pasowało. jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły to z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
     
  5. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    485
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A czemu nie korzystasz z Google? Kontakty, kalendarze itd. synchronizujesz via Google właśnie i zasadniczo wszędzie (z tabletem i komórką włącznie) masz to samo. Emaila używasz korzystając tylko z protokołu IMAP (jeśli korzystasz z programów pocztowych) na wszystkich urządzeniach i sprawa załatwiona, stan skrzynki będzie wszędzie taki sam.

    Grzebanie samemu jest fajne ale mocno czasochłonne i czasami podnoszące ciśnienie. Inna sprawa, że sporo się dzięki temu nauczysz. Jeśli jednak zależy ci na szybkim efekcie, skorzystaj z usług Google po prostu. Oczywiście dajesz wgląd w swoje dane wujkowi Gie ale czegóż się nie robi dla wygody :)
     
  6. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    558
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Te pakiety o jakich piszesz to typowy soft do pracy grupowej, sprawdza się OK w środowisku wielu userów gdzie prostsze rozwiązania nie wystarczają. Dla synchronizacji raptem 3 usług na 4 sprzętach to totalny overkill. Jak lubisz grzebać i masz na to czas i ochotę to pewnie ogarniesz i będzie działać, natomiast najprostsze rozwiązania są często najlepsze...
     
  7. krakers
    Offline

    krakers Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Mar 7, 2012
    Messages:
    279
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale taka Zarafa postawiona na synku wymaga też revDNS, co może być kolejnym problemem.
     
  8. okmiwww
    Offline

    okmiwww Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    31
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Witajcie, dzięki za zainteresowanie tematem.
    Tak macie rację to czego szukam jest w usługach google i innych dużych firm, ale tak jak ktoś już wspomniał Wujek nie musi wszystkiego wiedzieć, a tak poza tym skoro ma dodatkowe funkcje to dlaczego z nich nie skorzystać?
    Zarafa jest bardzo fajna, jednak faktycznie nie do końca potrzebuje tyle funkcji, jednak lepiej mieć więcej niż mniej. Problem leży bardziej po stronie wolnego działania pakietu na moim synku, dlatego zaczniemy od prostszych rzeczy jak serwer caldav (obecnie jestem na etapie dochodzenia co zrobiłem źle, że nie działa).
    Pytanie czy na synku można zrobi serwer kontaktów w podobny sposób do tego jak serwer kalendarza?

    Mam jeszcze pytanie odnośnie ownCloud, czy ktoś używa na synku?
    Wydaje mi się, że właśnie to jest rozwiązaniem dla mnie... Dlatego, że jest synchronizacja plików (obecnie używam cloud station), dodatkowo jest synchronizacja kalendarza, kontaktów a nawet zakładek firefoxa co mi bardzo pasuje bo nie musiałbym korzystać z ichniego serwera do synchronizacji. Dzięki temu wszystkie moje dane miałbym u siebie a wszystko za sprawą jednej aplikacji. Czekam na Wasze opinie.
     
  9. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    485
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    OwnCloud... Cóż, pobawiłem się ale niestety jakoś działać mi to zbytnio nie chciało. Błędy, nie do końca funkcjonujące pluginy, kupa miotania się i kombinowania a efekty takie sobie. Rzecz do dopracowania przez deweloperów, bo na razie to dla zwykłego usera fajna ciekawostka ale imo tylko ciekawostka. Wydajnościowo też średnio to wygląda...

    CalDav - serwer Synology już w swoim sofcie zaszyło i jeśli masz jakiś problem z jego funkcjonowaniem, daj znać co nie chodzi jak powinno. Niestety CalDAV wciąż nie ma, a szkoda wielka, przydałoby się cholerstwo wielce. Co do CalDAV - pomęcz OwnCloud, może w twoim przypadku się sprawdzi. Mnie ten soft zirytował na tyle, że na razie dałem spokój z grzebaniem.
     
  10. okmiwww
    Offline

    okmiwww Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    31
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Witaj, a powiedz mi której wersji używałeś ownCloud?
    Ja am pobraną 5.11 i wieczorem będę instalował.

    Powiem szczerze, że gdyby sync miał w sobie jeszcze opcję kontaktów nie tylko kalendarza to bym nie kombinował,ale niestety nie ma i to dość dziwne a jak dla mnie spory minus.

    Co do samej konfiguracji CalDav, to zrobiłem wszystko tak jak na tutorialu zamieszczonym na tym forum, z tym, że tutaj jest wersja 4 DSM, a ja mam 5. W mojej wersji jedyna różnica oprócz układu samego to to, że system nie pyta się o odblokowanie portów. Jednak zrobiłem to i wpisuję link do utworzonego folderu i z tego co rozumiem powinno zapytać się o login i hasło. U mnie się tak nie dzieje i kończy się nieudanym połączeniem. Czy wina może leżeć po stronie routera? Teraz w wersji DSM nic nie ustawiałem na routerze i dzięki opcji quickconnect wszystko działa, przynajmniej jeżeli chodzi o łączenie się z serwerem.
     
  11. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    485
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    W systemowym firewallu przepuść porty 5006 i 5005 (defaultowe porty dla WebDAV po SSH i WebDAV bez szyfrowania). Przekieruj też te porty na routerze odpowiednio. Aby użytkownik mógł korzystać z WebDAV, musisz mu to włączyć, czyli lecisz do Panel sterowania -> Aplikacje -> Uprawnienia -> Użytkownik -> włączasz obsługę WebDAV. Teraz użytkownik może logować się do serwera swoim loginem i hasłem przez WebDAV. Dalej to już kwestia twojego klienta. Pamietaj, by podając ścieżkę, podać też numer portu. Czyli np. https://twojadomena:5006/udział_caldav

    Krok po kroku dla klienta makowego opisałem to na swojej stronce: http://costa.info.pl/2012/06/wlasne-kalendarze-caldav-i-synology-diskstation/ - każdy inny klient powinien działać podobnie. Problemem może okazać się certyfikat - jeśli korzystasz z własnego, klient może takiego połączenia nie obsłużyć. Wtedy spróbuj na porcie nieszyfrowanym (ze wskazaniem portu 5005) i sprawdź, czy pójdzie.
     
  12. okmiwww
    Offline

    okmiwww Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    31
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Witaj, dziękuję za pomoc.
    mam wszystko ustawione na synku tak jak znalazłem w opisach, ale jak wpisuję w samą przeglądarkę adres: https://mójsynk.quickconnect.to:5006/Publiczny/test
    to meli meli i nic się nie pojawia a powinno pojawić się logowanie tak?
    po wklejeniu tego linka do thunderbirda przy nowo utworzonym kalendarzu pokazuje się żółty trójkąt informujący o braku synchronizacji.
    Fakt jest taki, że po aktualizacji synka do wersji 5, wszystkie przekierowania z netiaspota wywaliłem bo myślałem, że bez tego będzie działało i działa, ale tylko i wyłącznie logowanie do DSM.
    W prawdzie WebDAV synka jest mi do niczego bez opcji kontaktów, ale chciałbym wiedzieć, gdzie robię błąd i go rozwiązać dla własnej satysfakcji :)
    Jak wrócę do domu ustawię przekierowanie portu na netiaspocie, jak nie będzie działało nadal to w odpowiednim dziale WebDAV utworzę nowy temat z prośba o pomoc, żeby moderatorzy się nie denerwowali, że tak śmiecę na forum.
     
  13. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    485
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    O, nie tak, nie tak :)

    Przede wszystkim - nie przeglądarką się dobijaj, tylko eksploratorem Windows. Tutka dla WinXP masz tutaj: http://www.student.put.poznan.pl/files/WebDAV_WinXP_tutorial2.pdf

    W Thunderbirdzie problem masz zapewne dlatego, że używasz QuickConnecta. Tu to draństwo raczej nie zadziała, toto przekierowuje połączenia do maszyny, nie ustanawia połączenia bezpośredniego i zapewne dlatego lądujesz w efekcie na stronie logowania do maszyny. Przetestuj najpierw połączenie w sieci lokalnej wpisując https://ip.w.sieci.lokalnej:5006/udzial a później sprawdź, czy działa też połączenie z zewnątrz. Jeśli nie - przekieruj odpowiednio porty na routerze. Załóż sobie darmową domenę DDNS - Panel sterowania -> Dostęp zewnętrzny i wtedy będziesz mógł się dobijać do swojej maszynki wpisując adres domeny a nie IP. Tu MOCNO uczulam na odpowiednie ustawienie routera i przekierowanie portów, inaczej za diabła to nie zadziała.