VS nie odbiera niektórych kanałów

Dyskusja w 'VideoStation' rozpoczęta przez użytkownika christo, 21 Marzec 2013.

Ładowanie...
  1. christo
    Offline

    christo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    16:20
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11n
    TS-212 802.11n
    Witam,
    Rozwiązania problemu szukałem już wcześniej ale czekałem na ostateczne wyłączenie analogowej w Warszawie żeby mieć pewność.

    Do DS 211j 4.2 mam podłączony tuner DVB Cabletech URZ0085. Wykrywa kanały, wszystko ok ALE problem polega na tym, że na tym samym multipleksie niektóre kanały odbiera a niektóre, nie.
    Np:
    TVN7 - OK
    TVN - nie
    TVN HD - OK
    TVP 1 - nie
    TVP 2 - nie
    TVP 1HD - OK
    TVP 2HD - OK
    EskaTV - OK
    TVN7 - OK
    POLSAT - nie

    itp. itd.

    Ja rozumiem, że może nie łapać jakiegoś multipleksu i wtedy nie ma rady ale tutaj z jednego multipleksu niektóre kanały działają a inne nie.
    Dodatkowo do tej samej anteny podłączyłem tuner DVB Winfasta w laptopie i wszystkie kanały chodzą na 90% jakości sygnału. Nie jest to więc wina złego ustawienia anteny. Włożyłem do synka tuner Manty i było podobnie - także podejrzewam konfigurację w synology, jakieś częstotliwości czy coś... Ktoś ma może jakiś pomysł?

    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
     
  2. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    Rozwijając temat... u mnie w VS również odbiera mniej kanałów (niż tuner podłączony do laptopa - mój tuner to AverMedia A835 z listy kompatybilnych tunerów Synology). Dodatkowo podczas skanowania kanałów muszę ustawić region: mazowieckie (bo dla małopolskiego nie znajduje żadnego kanału). W związku z tym moje pytanie. Czy można ustawić ręcznie częstotliwości kanałów (np. edytując jakiś plik w poprzez terminal) lub utworzyć jakiś plik z listą kanałów? Lub czy jest jakiś inny sposób na odbiór wszystkich kanałów?

    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
     
  3. cardiamid
    Offline

    cardiamid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    Jeśli komuś brakuje kanałów ze swojej okolicy musi edytować plik swojej lokalizacji:
    np. "zachodniopomorskie"
    korzystając np. z
    zobaczymy coś takiego
    Kod (Text):
    1. T 482000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    2. T 490000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    3. T 578000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    4. T 634000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    5. T 658000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    6. T 666000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    7. T 682000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    8. T 690000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    9. T 698000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    10. T 706000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    11. T 746000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    12. T 770000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    13.  
    1. ustawiamy się a żadanej lini wciskamy ESC, potem "o" aby utworzyć nową linie
    2. dopisujemy częstotliwość MUX-ów ze swojej okolicy w drugiej kolumnie, resztę przepisujemy jak sąsiedni wiersz, jeśli jest więcej MUX-ów powtórz pkt. 1.
    3. ESC, potem "ZZ" aby zapisać plik i wyjść
    4. w VideoStation odpalamy szukanie stacji, viola
     
  4. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Witam

    Już dawno chciałem podziękować za powyższy post, a także ten TUTAJ. Dzięki Waszym poradom utworzyłem własny plik i teraz VS wyszukuje wszystkie kanały z "moich" nadajników, o najlepszym sygnale.

    Swoją drogą rozwiązanie przyjęte w VS przez Synology uważam za... cokolwiek dziwne. Chodzi mi o wybór w procesie skanowania kanałów: Region -> województwa, częstotliwości z góry zdefiniowane w plikach. Niektóre wzięte z sufitu, albo niekompletne, o czym trochę dalej. Skąd u licha producent wie gdzie dokładnie mieszkam, z których konkretnie nadajników będę odbierał? Przykładowo weźmy woj. dolnośląskie, z racji zamieszkania region bardzo mi bliski ;). Są tutaj dwa silne centra nadawcze:
    - RTCN Ślęża - 746 MHz(MUX1), 770MHz(MUX2), 506MHz(MUX3)
    - RTON Śnieżne Kotły - 546 MHz(MUX1), 586 MHz(MUX2), 698 MHz(MUX3)

    Zobaczmy teraz co znajduje się w firmowym pliku pt. 'dolnoslaskie':
    Kod (Text):
    1. T 570000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    2. T 690000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    3. T 746000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    4. T 770000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    5. T 698000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    6. T 818000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    Widać od razu, że dla odbiorców ze Ślęży brakuje MUX3(506MHz), natomiast jeśli ktoś jest tylko w zasięgu Śnieżnych Kotłów nie obejrzy kanałów z MUX1 i MUX2 (brak 546 MHz i 586 MHz). Dodatkowo w pliku jest jakieś abstrakcyjne 818MHz - takiej częstotliwości nie ma żaden nadajnik w Polsce na oficjalnym wykazie Emitela. Przynajmniej w dniu dzisiejszym TUTAJ.

    Ponieważ najsilniejszy sygnał odbieram ze Ślęży (tak jest ustawiona instalacja antenowa w budynku), utworzyłem własny plik pt. _myregion_ o takiej zawartości:
    Kod (Text):
    1. T 770000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    2. T 746000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    3. T 506000000 8MHz AUTO NONE AUTO AUTO AUTO NONE
    Co prawda nie pomogło mi w problemie zrywania nagrywania opisanym w poście TUTAJ, ale przynajmniej mam pewność, że odbieram najlepszy sygnał. Również proces skanowania jest szybszy, przeszukiwane są tylko te częstotliwości, które trzeba.

    No tak, ale przecież nie każdy juzer jest biegły w pracy konsolowej, telnecie/SSH, vi, czytuje pronas.pl, itd. Gdyby nie to forum nigdy bym nie wpadł, że trzeba edytować jakieś pliki, nie mówiąc już które ;)
    Dlatego uważam, że w VS powinien być zdefiniowany jeden plik, zawierający wszystkie częstotliwości mux-ów DVB-T używane w naszym kraju. Chociaż wówczas po zakończeniu skanowania kanały mogą się powtarzać, jeżeli odbieramy sygnał z kilku obiektów, nadających ten sam MUX. Ewentualnie użytkownik powinien mieć możliwość z poziomu VS wyboru tylko "swoich" częstotliwości (np. posiłkując się wspomnianą listą Emitela). Tak jak jest to zrobione w DVBLink.

    Pozdrawiam -
    Stanley

    P.S. Wnioskuję o przyklejenie tego tematu, ewentualnie po scaleniu z TYM topicem.
    P.S#2 Obecnie w moim Synku siedzi DSM 5.0, ale o ile mi wiadomo w najnowszym 5.1beta w kwestii plików "województw" nic się nie zmieniło.
     
  5. rP2Is
    Offline

    rP2Is Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Witam,czy ktoś może mi pomóc? Po edycji pliku mojego województwa, przy próbie zapisu wyskakuje mi, że plik jest read only. Czy chodzi tu o uprawnienia mojego admina czy też jest on używany w jakimś procesie? jestem linuxowym żóltodziobem:)
     
  6. look12
    Offline

    look12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Zaloguj się do konsoli użytkownikiem root, hasło takie jak dla admin.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. rP2Is
    Offline

    rP2Is Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    No tak :) wszystko zadziałało. Dzięki.
    Pytanko z innej beczki. Czy ktoś próbował streamować programy?
    Nie chce mi odtwarzać tego strumienia nawet w vlc..

    Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka
     
  8. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Witam,
    W jaki sposób dotrzeć do pliku
    /volume1/@appstore/VideoStation/etc/synodvb_t/Poland
     
  9. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Np. za pomocą programu WinSCP ustawiając w nim jako połączenie protokół SCP.
     
  10. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Przy próbie zapisu pliku wyskakuje mi error: permission denied
     
  11. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Logowałeś się jako root?
     
  12. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Tak. Włączyłem usługę SSH oraz konto admin i logowałem się jako root przez WinSCP (protków SCP). Niestety przy próbie zapisu edytowanego pliku wyskakuje error. Używam DSM 6.0-7274.
     
  13. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Loguj się jako root z hasłem admina.
     
  14. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Niestety jak pisałem wyżej nic z tego.

    "scp: /volume1/@appstore/VideoStation/etc/synodvb_t/Poland/slaskie: Permission denied"
     
  15. look12
    Offline

    look12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Zatrzymaj usługę lub wyedytuj inny plik/utwórz własny, ustaw tak jak potrzebujesz i wybierz w ustawieniach videostation.
    Bardzo dziwne, że jako root nie możesz wyedytować plików z tego katalogu.
    Jeżeli zmienisz coś w plikach, przy instalacji nowej wersji, vidostatinon wrzuci ustawienia "fabryczne"plików.
     
  16. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Próbowałem wszystkiego. Nic nie mogę nadpisać, zapisać czy wkopiować na DS. Każda operacja kończy się błędem "Permission default".
    --- Połączono posty, 16 Luty 2016, Data oryginalnego postu: 16 Luty 2016 ---
    Czy admin jest to to samo co root? Bo wpisując użytkownika root nie mogę się zalogować do ds.
     
  17. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    893
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Root jest użytkownikiem unixowym, używasz go aby zalogować się poprzez np. SSH. Hasło do roota jest takie samo jak dla admina DSM. Rootem nie zalogujesz się do DSM.
     
  18. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Wpisując w WinSCP user name: root i password jak do amin nie mogę się zalogować
     
  19. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    A próbowałeś najzwyklejszym telnetem? Odblokuj na chwilę dostęp w DSM i spróbuj zalogować się na root.
     
  20. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie tędy droga. W DSM 6.0 beta 2 zmienił się dostęp do korzenia i nie ma już logowania do roota. Trzeba najpierw zalogować się jako admin z jego hasłem i w konsoli SSH wykonać polecenie sudo su i ponownie podać hasło admina. Dopiero teraz mamy prawa roota. Niestety znacząco utrudnia to korzystanie z WinSCP i jedynym sprawnie działającym narzędziem pozostaje surowe okno konsoli programu PuTTY/kitty.