Kompatybilne tunery DVB-S

Dyskusja w 'VideoStation' rozpoczęta przez użytkownika xxadas, 11 Marzec 2013.

Ładowanie...
  1. xxadas
    Offline

    xxadas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Istnieje już wątek kompatybilnych tunerów do TV naziemnej. Mnie natomiast interesuje kwestia tunerów DVB-S / DVB-S2. Czy ktoś z Was używał i może potwierdzić działanie? Z tego co widzę na zagranicznych forach to userzy próbowali walczyć z tunerem Skybox S960 oraz z tunerem Pinnacle 460e. Może ktoś to potwierdzić?
     
  2. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Odkopuję, niekoniecznie w celu zdobycia medalu Łopaty ;)
    Niedawno także zainteresował mnie temat tunera DVB-S dla Synka. Ale uwaga: ze slotem na moduł CI/CAM, tak abym mógł oglądać kanały z platform płatnych, np. nc+ (po zakupieniu odpowiedniego modułu). Z oficjalnie kompatybilnych na stronach Synology z portem CI jest chyba tylko Technotrend TT-connect S2-3650 CI - DVB-S2 receiver, ale coś piszą o problemach ze skanowaniem kanałów przy CAM. Szukając co to jest Tevii S660, znalazłem model S700:
    http://www.tevii.com/Products_S700_1.asp

    Czy ktoś może coś wie, próbował... ?
     
  3. pkirylcz
    Offline

    pkirylcz Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    17
    Miejscowość:
    Pruszkow
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Nie wiem jak to jest z nagrywaniem kodowanych kanalow przez NAS, ale z mojego doswiadczenia moga byc - testowalem na dekoderze i tak jak normalne programy typu SAT1, Pro7, RTL, itp dzialalo super, tak z TVP1 z karta TNK niby nagrywalo, ale byl problem z ogladaniem, przewijaniem itp.
     
  4. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Też nie wiem, jak to jest z nagrywaniem kanałów kodowanych na NAS, mam tylko trochę doświadczeń z niekodowanymi ze sticka DVB-T ;) Niemniej sądzę, że jeśli podłączony do NAS-a przez USB tuner SAT będzie zdolny odebrać kan. kodowane, wtedy również będzie mógł je nagrać. Jeśli nagra - pliki są normalnie widoczne na dysku, można je odtwarzać na czymkolwiek, np. VLC, w VS, przewijać, kopiować, etc.
    Ale to tylko moje przypuszczenia.
    Powiem może inaczej: posiadam telewizor z wejściem SAT oraz slotem na moduł CI. Obecnie jestem na etapie wypowiedzenia umowy z obecnym operatorem (mam od niego zewnętrzny dekoder, op jest niechętny na dostarczenie modułu CI). Po zakończeniu umowy zamierzam nabyć kartę oraz moduł CI od innego operatora i pozbyć się zewnętrznego dekodera przy telewizorze. Notabene z informacji od użytkowników z innych forów, w takiej konfiguracji ten model telewizora bez problemów nagrywa kanały kodowane na dysk (ma taka opcję), można potem oglądać, przewijac, etc., a nawet strumieniować z tv do sieci LAN.
    Jeśli plan się powiedzie, tzn. bedę miał ten moduł, będzie jak należy współpracował z telewizorem - kto wie, może w następnym etapie pokuszę się o zamówienie tunera SAT do NAS-a i wypróbowanie.
    Pozdrawiam.
     
  5. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Cześć,
    Wznawiam wątek. Czy ktoś posiada tuner DVB-S podłączony do synka inny niż z kompatybilnej listy producenta? Kompatybilne są po prostu niedostępne w Polsce i bardzo drogie.
     
  6. Spongebob
    Offline

    Spongebob Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    1515+
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    cześć,

    z listy podanej na dvblogic (dvblogic.com - Product Dvblink) oraz na Synology (Lista kompatybilności | Synology Inc.) jest TT3650 S1/S2, który można dostać w polskiej dystrybucji. Oprogramowanie VS Synology pozwala na obejrzenie dostępnych kanałów SD. Podobnie DVBLink umożliwia dostęp do kanałów SD na sieci LAN w PC oraz na WiFi w iPad i iPhone. Na Apple TV v4 programy są dostępne z aplikacji DVBLink, VS nie udostępnia live tv. Dodatkowo kanały HD nie są dekodowane przez te aplikacje na żadne urządzenie. Może to sprawa hardwareu, a może z innej przyczyny. Ani DS 1515+ ani 916+ nie radzą sobie z dekodowaniem DVBT-S2 HD.

    Może koleżeństwo ma inną wiedzę, również z QNAP i innymi modelami tunerów DVB-S?

    pozdrowienia
     
  7. rudy734
    Offline

    rudy734 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Marzec 2016
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam

    Czy ktoś dalej korzysta z DVB-T ?? jeśli tak napiszcie jakie tunery wam działają bez problemów ???
    Mój PCTV 75e skasowany z listy Kompatybilności :-(
     
  8. Spongebob
    Offline

    Spongebob Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    1515+
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    @rudy734@rudy734
    czy to znaczy, ze ten nano stick działał bez problemu? i czy udało się uzyskać sygnał HD?

    Nie wiem na jakiej platformie, ale na QNAP (podobno :)) można uruchomić kanały HD z anteny DVB-T poprzez HDHomeRun od SiliconDust. Potrzebne może być dodatkowe oprogramowanie na QNAPa typu plex.

    pozdrowienia
     
  9. rudy734
    Offline

    rudy734 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Marzec 2016
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Tak działał na początku teraz też w miarę działa, ale raz nagra całość a raz 10 minut tak samo czasem ten sygnał zanika i nic nie działa i tak w kółko więc raczej nie jestem zadowolony tak samo na Androidzie wogole nie działa [emoji23] kanały HD łapie jak najbardziej pasma anten trzeba zmienić i łapie wszystkie jakie nadaja[emoji4]
    Dlatego interesuje mnie taki który dziala normalnie....

    Qnap to nic mi nie da bo nie posiadam

    Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka
     
  10. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Witam,
    Ja posiadam dwa tunery DVB-T PCTV 73e (można kupić na allegro nawet za 49zł jak jest okazja). Działają bezproblemowo podpięte przez USB HUB do portu USB2.0 na DS 115. Oczywiście w połączeniu z TVHEADEND. Streamingowanie przez LAN daje mi możliwość oglądania TV na każdym urządzeniu, a nawet w sieci zewnętrznej (np. na S5 poza domem). Oczywiście kanały HD działają bezproblemowo (obecnie aż 4 w DVB-T):) - ODTWARZANIE STRUMIENIA BEZ DEKODOWANIA PRZEZ SYNKA.

    W chwili obecnej korzystam z tunera DVB-S Technisat SkyStar HD USB (z listy kompatybilności,trudno dostępny, czekałem chyba z pół roku aż się pojawi na allegro używany 150zł). Również działa jak należy. Odbieram nim również kanał promocyjny HOTBIRD 4k (ale odtworzyć strumień jest w stanie tylko komputer stacjonarny s procesorem i5). Na dniach nabyłem jeszcze jeden tuner dvbs. Mam zamiar podłączyć przez hub usb.

    Jedynym mankamentem jest fakt, że musi być włączone VIDEOSTATION ponieważ w innym wypadku TVHEADEND nie ładuje sterowników do kart TV. Świetnie gdyby ktoś miał sposób na obejście tego problemu.
     
  11. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    To jest wątek o tunerach DVB-S (satelitarnych)... O DVB-T masz megawątek tutaj:
    Kompatybilne tunery dvb-t

    Z ciekawości: odbierasz tylko kanały FTA?
    To jest ten tuner? :
    Technisat SkyStar USB HD - Sklep satelitarny Poznań Ferguson Technisat Triax Inverto Televes TNK Smart HD splitery nc+ anteny satelitarne telewizyjne TV radio DAB+

    Link: https://www.amazon.co.uk/TechniSat-SkyStar-Digital-Satellite-Functionality/dp/B003ZUXXVA

    Taki sam?
     
  12. przemodd84
    Offline

    przemodd84 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115
    Witam,
    Przepraszam za wpis o DVB-T.
    Stanley99 to dokładnie ten tuner (znajduje się na liście kompatybilnych tunerów synology). Dokupiłem drugi identyczny. Odbieram nie tylko FTA. Na synku mam zainstalowanego OSAM-a + TVHEADEND. W urządzeniach mobilnych używam TVHClient (ze sklepu google), na komuterach używam VLC z wtyczką HTSP, na TV Samsung używam SIPTV.
    Ograniczeniem był tylko 1 tuner DVB-S. Niestety po podpięciu drugiego pojawił się problem. Oba tunery widziane są w adapterach TVHEADEND. Niestety nie mogę ich przypisać do sieci DVB-S i przy próbie odtwarzania w logu wyskakuje:
    016-12-16 08:39:28.459 subscription: 0003: No input source available for subscription "xxx.xxx.xxx.xxx [ Przemek | VLC media player ]" to channel "TVP HD"
    Pamiętam, że na samym początku przygody z DVB-S miałem podobny problem i pomogło dopiero ponowne wgranie DSM. Chciałbym tego uniknąć. Jeżeli z dwoma tunerami będzie wszystko działać dobrze to planuję zakup 3 tunera. Po podłączeniu do HUBA 2 tunerów DVB-S i 2 DVB-T są widoczne w DSM (oczywiście hub ma swoje zasilanie).

    Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie paczki TVH rozwiązało problem. Identycznie jak w przypadków dwóch tunerów DVB-T wszystko działa bezproblemowo.
     
  13. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    09:54
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Hm, myślałem, że do odbioru kanałów kodowanych z "satki" potrzebny jest tuner ze slotem na odpowiednią kartę, lub moduł CI+kartę, a ten Technisat chyba takich wejść nie posiada?. Próbowałem kiedyś trochę rozeznać temat, patrz moje wpisy parę postów wyżej w tym wątku (i zwróć uwagę na daty ;) ). Czy mógłbyś nieco rozjaśnić w paru słowach rolę oprogramowania Oscam? Słyszałem już o nim "hasłowo" od dawna, jednak jakoś nie mogę zajarzyć o co tu biega.

    Dodam, że w międzyczasie, tzn. od wpisów w 2014r. nabyłem niesparowaną kartę C+ (tzw. "starej Cyfry"). Kartę "dzielę" za pomocą splittera pomiędzy telewizorem z wbudowanym tunerem DVB-S+włożonym modułem CI oraz dekoderem DVB-S Ariva podpiętym do drugiego telewizora w innym pomieszczeniu. Mam jeszcze wolne wyjścia w konwerterze przy czaszy. Czy w tym układzie byłaby przynajmniej teoretycznie jakaś możliwość podłaczenia trzeciego dekodera (tunera), np rzeczonego Technisata podpiętego do Synka? Oczywiście mam na myśli odbiór kanałów kodowanych z nc+... ;)
    Pozdrawiam.

    P.S. Ponieważ moje pytania trochę wykraczają poza ten topic, próbowałem przesłać Ci wiadomość na PW. Lecz albo nie widzę tej funkcji , albo nie dorastam do obsługi tego "superzastego" forum. Mam na myśli interfejs, silnik, czy jak się to tam zwie - chyba najbardziej beznadziejny z jakim się spotkałem. A kiedyś było tak fajnie, i komu to...
     
  14. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tu nie ma PW po prostu.
     
  15. wojtek_gtx
    Offline

    wojtek_gtx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Listopad 2014
    Wiadomości:
    44
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam
    Jestem w posiadaniu tunera DVB-S2 PCTV 461E tyle że nie znajduje mi żadnych programów pod Video Station - tuner jest wykrywany przez DS jaki i Video Station.
    Ustawione mam satelite HotBird i typ LNB Universal wciskam skanowanie i szuka 30 min i nic nie znajduje.
    Dodam że konwerter na antenie mam twin LNB ale nic teraz pod drugie złącze nie jest wpięte .
     
  16. rudy734
    Offline

    rudy734 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Marzec 2016
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Hejka
    To nie będzie problem z ustawieniami częstotliwościami polskich stacji,ja musiałem edytować plik i dodawać nasze polskie częstotliwości kanałów [emoji3]

    Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka
     
  17. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 044
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Rudy... tu nie chodzi o DVB-T a o DVB-S czyli satelitę.
    Przy naziemnej faktyczny było trzeba edytować listę.

    PS. Zapraszam na oficjalne pl forum synology.

    Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
     
  18. wojtek_gtx
    Offline

    wojtek_gtx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Listopad 2014
    Wiadomości:
    44
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Generalnie temat już nie aktualny bo zadziałało ale w drugim NAS-ie z DSM 6 bo na DSM 5.2 nic nie znajdował .
    Znajduje kanały ale tylko i wyłącznie w Systemie DVB-S ale w S2 nic
    Tak samo mam z tunerem od DVB-T że w T2 nic nie znajduje