[HOWTO] Serwer DNS na Synology

Dyskusja w 'DNS Server' rozpoczęta przez użytkownika grzenio, 10 Styczeń 2013.

Ładowanie...
  1. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    W tym wpisie pokażę jak szybko skonfigurować serwer DNS, przez limit obrazków na post bedą to 3 posty
    W pierwszej kolejności oczywiście uruchamiamy zarządzanie pakietami oraz instalujemy serwer DNS z listy dostępnych paczek.
    Dodajemy strefę podstawową

    Podajemy nazwe domeny oraz serwer DNS. Ja podaje IP. Oczywiście mozna zastąpic to wpisem typu ns1.mojadomena.pl, jednka w przypadku wpisania IP kreator sam doda taki wpis
    Jeżeli posiadamy drugi serwer DNS (nie istotne jaki, może być BIND, Microsoft, djbdns,..) możemy zezwolić na transfer strefy, wtedy w konfiguracji domeny u dostawcy wpisujemy oba name servery.

    Domena gotowa jest do działania
     

    Załączone pliki:

    • dns1.
      dns1.png
      Rozmiar pliku:
      13,8 KB
      Wyświetleń:
      970
      md5_sum:
      193d96da173303ada75a7522a492ab09
    • dns2.
      dns2.png
      Rozmiar pliku:
      21,6 KB
      Wyświetleń:
      970
      md5_sum:
      2f0695c8d5655705f4e73fce7b2cd403
    • dns3.
      dns3.png
      Rozmiar pliku:
      15,3 KB
      Wyświetleń:
      970
      md5_sum:
      c3aaabcba9c71a062c5bfe6bd5c3a874
  2. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Teraz można dodać subdomeny, na przykład dla komputerów w sieci.
    Klikamy 2 razy w nasza domene aby wejść do edycji strefy.

    Wybieramy rodzaj host jaki chcemy dodać. Tutaj przykład podaje dla dodania subdomeny na komputer w sieci znając IP komputera.

    Odpowiednio wpisujemy nazwę komputera oraz jego IP, TTL pozostawiać można bez zmian.

    Gotowe :)
    Kod (Text):
    1. nslookup komputer.mojadomena.pl IP_SYNKA
    pokaże nam IP przypisane do subdomeny
     

    Załączone pliki:

    • dns4.
      dns4.png
      Rozmiar pliku:
      17,7 KB
      Wyświetleń:
      965
      md5_sum:
      6c3a5bec632942d38c3ae136abdac4e5
    • dns5.
      dns5.png
      Rozmiar pliku:
      18,6 KB
      Wyświetleń:
      965
      md5_sum:
      c184e09fc0a0146cad6bb3df52b5433d
    • dns6.
      dns6.png
      Rozmiar pliku:
      20,7 KB
      Wyświetleń:
      965
      md5_sum:
      7ca5c9b49a2d353f99df8aaddb754d52
  3. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Ostatni wpis pokaże jak ustawić tak serwer DNS aby był serwerem nazw w naszej sieci, oczywiście wymagane jest wskazanie IP synka w DHCPd aby komputery jego uzywały
    Jak widać mam podane dwa serwery dns firm trzecich, które wspomagaja rozwiazywanie nazw synkowi (jeden to TASK drugi Google).
     

    Załączone pliki:

    • dns7.
      dns7.png
      Rozmiar pliku:
      16,5 KB
      Wyświetleń:
      964
      md5_sum:
      a9f36fcdc6830016370dcdf8019d7bd6
  4. Jarex
    Offline

    Jarex Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    RS212
    Dobry opis - dużo wyjaśnia.
    Ale mam pytanie, bo próbowałem znależć w live demo i nie udało mi się. Wiesz może gdzie się wpisuje adresy root serwerów?
     
  5. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Teraz mam problem z wejściem na synka swojego ale domyślnie na Debianie w BIND jest to plik db.root /etc/bind.
    Myślę ze w synku będzie podobnie tyle co gdzieś w pakietach. Jak znajdę dam info
     
  6. Jarex
    Offline

    Jarex Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    RS212
    Ten pliczek to raczej named.root, przynajmniej taki jest w moim BINDzie pod windowsem. Ale jak zobaczyłem interface, to jakoś tak w swojej naiwności spodziewałem się opcji 'pobierz z pliku' albo 'root -> dodaj '. Albo nawet wpisane na gotową listę. A tu nic...
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    W katalogu
    Kod (Text):
    1. /var/packages/DNSServer/target/named/etc/default
    jest plik db.root
     
  8. Jarex
    Offline

    Jarex Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    RS212
    Dzięki. Plik namierzony.
    Co nie zmienia faktu, że nie można się do niego dobrać z poziomu DSM :-(
     
  9. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Pytanie po co?
    Jeszcze nigdy nie miałem potrzeby modyfikowania tego pliku.
     
  10. BlueChuen
    Offline

    BlueChuen Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2013
    Wiadomości:
    54
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim DSM 5.2-5592 Update 4
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Re: Odp: [HOWTO] Serwer DNS na Synology

    Jak przypisać ścieżkę do danego folderu z katalogu web dla konkretnej subdomeny? Chciałbym aby dla konkretnej domeny np. http://www.subdomena.domena.pl skierować usera do konkretnej strony www. Czy to w ogóle możliwe?

    Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
     
  11. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    to możliwe oczywiście jednak to nie ten dział.
    tym zajmuje się serwer www.
    masz cos takiego jak virtual host i panelu sterownia i tamsobie dodajesz domeny i subdomeny, jednak oczywiście wczesniej trzeba stworzyć takie subdomeny na dns-ie
     
  12. BlueChuen
    Offline

    BlueChuen Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2013
    Wiadomości:
    54
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim DSM 5.2-5592 Update 4
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Re: Odp: [HOWTO] Serwer DNS na Synology

    Ok. Przeniosłem temat.

    Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
     
  13. elbandito
    Offline

    elbandito Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Witam,
    Chciałbym zaparkować swoją domenę, przez przedelegowanie DNSów na serwer DiskStation, aby dostęp do NASa mieć przez domenę, a nie przez adres IP.

    Do tego celu na serwerze stworzyłem DNSy (CNAME, NS, A) z tego poradnika: http://www.synology.com/pl-pl/support/tutorials/584
    www.domena.pl (CNAME) ns.domena.pl
    domena.pl (NS) ns.domena.pl
    ns.domena.pl (A) ***.***.***.*** - mój adres IP

    Skonfigurowałem też odpowiednio przekierowanie portów na routerze.

    Niestety nie mogę przedelegować DNSów na swój serwer u swojego usługodawcy, ponieważ potrzebne są dwa różne DNSy.
    Jak skonfigurować dwa DNSy na serwerze DiskStation?

    Dodatkowo w instrukcji konfiguracji serwera jest taki pudpukt:
    cyt. "Pamiętaj o zarejestrowaniu adresu IP oraz innych wymaganych informacji o serwerze DiskStation u dostawcy nazwy domeny".

    Dostawca domeny udostępnia w panelu administracyjnym możliwość rejestracji hosta w NASK przez ich witrynę.
    cyt. "W panelu administracyjnym po wybraniu opcji "Utwórz/sprawdź hosta" ma Pan możliwość rejestracji nowego hosta w bazie NASK, w celu umożliwienia użycia go jako serwera DNS dla domen. Prosimy o skorzystanie z tej opcji.
    Należy zarejestrować minimum dwie różne nazwy serwerów DNS oraz wprowadzić adres IP do każdego z nich."

    W opcji utwórz hosta, mam następujące pola do wypełnienia:
    Host:
    IP (opcjonalnie):
    IP V6 (opcjonalnie):

    Nie wiem co dalej. Jak skonfigurować dwa dnsy na diskstation i jak zarejestrować hosta w NASK?
     
  14. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Aby miec 2 serwer dns musisz mieć tez 2 ip zew.
    Jeżeli twoj sprzedawca domeny prowadzi utrzymanie jej to wystarczy zmienisz strefe domeny i podasz dla domeny ip synka swojego a samych dns nei ruszaj.
     
  15. elbandito
    Offline

    elbandito Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Dzięki za odpowiedź.
    Nie mam 2 adresów IP. Dlatego skorzystam z przekierowania domeny na adres IP.
     
  16. BlueChuen
    Offline

    BlueChuen Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2013
    Wiadomości:
    54
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim DSM 5.2-5592 Update 4
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam

    Zarejestrowałem nową domenę na domenytanio. Wykonałem czynności związane z konfiguracją DNS (A,NS,CNAME). U dostawcy załączyłem przekierowanie z maskowaniem. Sama domena się przekierowuje bez problemu ale nie działa ścieżka dojścia do webman. Czy ktoś może wie gdzie problem może tkwić ?
     
  17. BlueChuen
    Offline

    BlueChuen Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2013
    Wiadomości:
    54
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    10:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim DSM 5.2-5592 Update 4
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps

    Ok. Problem rozwiązany.

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  18. pablo_lu
    Offline

    pablo_lu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam!

    mam problem z konfiguracją servera poczty na synology, wszystko niby działa ( poczta przychodzi na dane konto z zewnątrz, między kontami wszystko jest ok, natomiast wysyłając do wp.pl nie wychodzi z mail servera )
    w mail server trafia do katalogu kolejka ( i komunikat: polaczenia z twojego adresu ip sa zablokowane administracyjnie )

    gdzie tkwi problem ???
     
  19. Piwek
    Offline

    Piwek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Według tego poradnika przy konfiguracji serwera DNS należy podać ip synka przynajmniej tak wywnioskowałem ze screenów. Tymczasem na stronie synology jest napisane, że ma to być ip zewnętrzne i chyba tak powinno być? How_to_set_up_your_domain_with_Synology_DNS_Server
    Skonfigurowałem serwer w ten sposób ale niestety przy próbie zapisania serwerów u operatora domeny pojawia się bład serwera dns. Co robię nie tak?
    Port 53 na routerze przekierowany na ip synka.